2014. július 4., péntek

Pearl S(ydenstricker). Buck könyvei


Nők pagodája
Liang asszony három lánya
A boldogság ára
A kínai rabszolgalány
Az ígéret
című könyveket olvastam a szerzőtől, elsőként a Nők pagodáját, amelyben három generáció hölgyeiről (nagyanyáról, anyáról, lányokról, menyekről) van szó..

olyan stílusban (kellő mennyiségű leírás után épp elegendő párbeszéd, sőt, a szereplők önmagukkal folytatott párbeszédeivel is tarkítva.. figyelve a kor és a hely sajátosságaira..) és olyan személyekről (egy anyáról, akinek még él az anyja, de már nem vezeti a családot, s akinek eladósorba kerültek a lányai, s akinek nem rég nősültek a fiai.. a lányokról, a fiúkról.. a férjről..) szól a történet a világ egy olyan szegletében (Kína), amely nagyon izgalmas és titokzatos és számomra annyira ismeretlen, de amelyre nagyon kíváncsi vagyok.. szóval, tetszett!
a főszereplő személyiségén, a családban betöltött szerepén keresztül, valamint a család életének eseményeivel olyan széles körű betekintést nyertem egy korszak életébe, egy ország életébe, hogy kiemelkedően jónak ítéltem a regényt..
és ilyenkor mindig az történik, hogy még szeretnék.. még többet szeretnék.. (mindig bánom, ha egy megismert - például - család története véget ér.. mindig tudni volna jó: mi történik még velük.. hová lesznek, mondjuk újabb 10 év múlva.. )
a regénynek nincs folytatása (mellesleg nagyon szépen van elvarrva a konkrét történet vége, a család története), azonban a szerzőtől jelent még meg magyarul néhány kötet, azokra vetettem rá magam..

azt kell, hogy mondjam (aki egy szerző szinte valamennyi művét igyekszik elolvasni, az tudja, miről beszélek) nagyon egyenletes az írónő munkássága.. nem tudnék legrosszabbat vagy legjobbat kiemelni a műveiből: mind egyformán jó! nincs kevésbé sikerült az egyik nagyon jó után.. stb., szóval, értitek..

és ez a szerzőnő nem beszél a levegőbe.. annyira "emberközeli" és annyira hűen tükrözi számunkra az általa megismert, furcsaságokban igencsak bővelkedő Kínát, hogy a "nagyon szeretem" kategóriában van, mindörökre.. ha jelenik még meg könyve, elsők között fogom megvenni és elolvasni..
szerintem, ti is szeretnétek.. (jól ír, jó/érdekes/érdeklődésre számottevő dolgokról ír - mi kell még?)Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)