2014. október 9., csütörtök

Erich Kästner - Május 35.

L. idei első kötelező olvasmánya (4. osztályos) volt ez a könyv
kicsit nehezen kezdte olvasni, de gondolom inkább csak "bele kellett rázódni" az idei tanévbe, mert amúgy meg néhány nap alatt kiolvasta (néha hangosan, néha magában)
a könyv fejezeteihez ismét tartozott egy-egy kitöltendő (hol ötletesebb, hol nem annyira) feladatlap - azok is elkészültek, örömömre, egyre inkább önállóan!

és amúgy a könyv történetének ötlete nagyon jó (nagyon megtetszett L-nek is): egyetlen délután alatt - furcsa kalandos utat  bejárva - megnézni a Csendes-óceánt, mert arról kell a számolni jól tudó (tehát nyilván fantáziátlan) diákoknak dolgozatot írni.. vagyis egy olyan dologról, amiről még egyébként nem tanult.. vagyis utána kell járni és/vagy a képzeletére kell hagyatkozni dolgozat írás közben..
na! a csütörtök épp megfelel erre, mert ezen a napon Konrád mindig a nagybátyjánál tölti a délutánt.. együtt ebédelnek (őrült dolgokat esznek össze), játszanak és mindenféle vicces dolgot művelnek - például megismerkednek egy kiszuperált görkorcsolyás cirkuszi lóval is.. és amikor kiderül, hogy Konrád jól számol, ezért dolgozatot kell írnia, a ló - valami lóegyesület főnökének a segítségével - "megnyitja" az előszoba szekrény hátulját és azon átlépve, el is indulhatnak a Csendes-óceánhoz..

a fejezetek egy-egy "világot" mutatnak be, amelyet útba ejtenek hőseink: Konrád, a nagybácsi és a ló
az első hely, ahol járnak Eldorádó (nem csinál senki semmit, csak esznek, alszanak, lusták...), aztán a következő hely a lovagok vára, ahol épp olimpia van, majd következik a fordított világ (a felnőtt átnevelő hely:), aztán pedig az elektromos város, ami kényelmes, amíg meg nem bolondulnak a gépek, majd az Egyenlítő, amin végig gyalogolva aztán, végül, odaérnek a Csendes-óceánhoz
és ahol megismerkednek Petrezselyemmel (a fehér-fekete kockás kislánnyal) és az apjával (a fekete törzs főnökével, akit egyébként Dögkeselyűnek vagy Gyorspostának is hívnak).. kiderül még, hogy a cethal (aki amúgy nem hal és csak tévedésből él a vízben, hisz emlős) haragszik Petrezselyemre, ezért menekülni kell.. de aztán az is kiderül, hogy félelmetes neve ellenére Dögkeselyű nagyon is jószívű: elkergeti a cethalat és a kellő pillanatban elővarázsolja a szekrényt, amivel hőseink ismét otthon lehetnek.. illetve csak ketten: a ló marad, mert megtalálta az ő fehér lovát:))

aztán még elolvashatjuk Konrád dolgozatát (L. sokat nevetett ezen.. "miket írt ez a gyerek!" felkiáltással nyugtázta a helyesírási hibákat) és azt is megtudjuk, hogy a nagybácsi nagyon szereti unokaöccsét!
jó választás volt, szerettük olvasni

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)