2014. március 26., szerda

Békés Pál - A kétbalkezes varázsló

(esti mese olvasmány L-nek)
a meseregényt először 1983-ban adták ki, a történet első helyszíne a varázsló iskola, majd egy (a legügyetlenebb..) pályakezdő varázsló első szolgálati helyén, egy sok (beton) háztömbből álló lakótelep körzeti hivatala, végül pedig konkrétan egy tízemeletes ház, s annak mesével "bolondított" emeletei és lakásai.. a szereplők pedig a már említett kétbalkezes varázsló, egy kisfiú és egy szanált királyság teljes udvartartása, vagyis a ház valamennyi lakója.. mert most itt laknak a lakótelepen..

a történet a varázsló iskolában indul, ahol  tényleg meggyőződhetünk Dongó kétbalkezességéről, de végül megkapja diplomáját.. így megkapja első szolgálati helyét is, ami a lehető legvacakabb hely, amit  varázsló kaphat.. aztán néhány napnyi tétova tétlenség után megismerkedik a hivatala melletti ház ötödik emeletén egy kisfiúval, aki szomorú.. aki mesét keres.. olyan mesét, ami az övé, amiben lehet lakni.. és elindulnak.. és megtudjuk, hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint..


és kiderül, hogy egy háztömbrengeteg is lehet olyan izgalmas, mint az elvarázsolt erdő.. a lakótelepi varázsló (aki hátizsákban magával hordja a varázskönyvét.. hátha..) nem vagy alig működő varázsigékkel, égszínkék pizsamás kisfiú és a legszebb királylány  (aki amúgy elsős..) mind nagyon kell egy meséhez.. és eddig is sejtettük, de most már biztosak vagyunk benne, hogy a kétbalkezes varázsló is jobb a semminél, sőt! talán a legjobb!
kedves és vicces mese.. van benne minden, ami a meséhez kell: varázsló, király, királykisasszony, boszorka, dzsinnek, szellemek, stb. - épp csak a helyszín szokatlan: lakótelep, de mint kiderült, ez is van olyan izgalmas, mint a kacsalábon forgó palota.
L. szerette és értette a nyelvezetét, a humorát (a szójátékokat) és azt, hogy úgy tudott bájos lenni és homlokra csapósan bolondos, hogy nem lett erőltetett..

hamisítatlan mese, a meséről (mást még én sem olvastam a szerzőtől, kíváncsi lettem.. utánajárunk..)


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)