2014. április 1., kedd

Ali McNamara - Notting Hillből szeretettel

napjainkban, Angliában vagyunk.. a főhős lány Stratfordban lakik vőlegényével, itt él édesapja is.. azonban a történet főként Notting Hillben (London híres/gazdag) negyedében zajlik, kis időre Párizsba is átruccanunk.. a lány édesapjával közösen működtet egy mozikhoz kapcsolódó vállalkozást (popcorn gépek forgalmazása, üzemeltetése), vőlegénye családjának pedig "véletlenül"  van egy mozihálózata.. közeleg az esküvő napja, azonban a lány nem biztos magában.. sőt, a vőlegényében sem.. sőt, semmiben sem..

- és akkor onnan indulunk, hogy "képet kapunk" a vőlegényről.. aki elég furának látszik, tényleg.. főleg ahhoz képest, hogy bár mozihálózata van a családjának, neki alig van köze a mozihoz.. mármint a filmekhez.. és főleg alig van köze a romantikus filmekhez és úgy általában a romantikához.. ezzel szemben a lánynak szinte csak a filmekhez van köze, életének minden pillanatáról eszébe jut egy filmrészlet.. és úgy véli azok a dolgok nem csak a filmekben történhetnek meg és nem csak a híres színészekkel.. hanem akárkivel, akármikor.. szóval, hogy az élet simán lehet olyan, mint egy (romantikus) film... ezzel azonban sajnos édesapja sem ért egyet, aki a felesége nélkül nevelte  fel a lányt, mert az anyának nem volt elég a szürke hétköznapok adta élet, ő is valami (filmek sugallta) álomvilágban élt, s hogy megtalálja boldogságát, elhagyja a családot..
és adódik egy lehetőség, hogy egy kicsit eltávolodjon a mindennapjaitól a lány (akit mellesleg Scarlettnek hívnak..): egy barátnő ismerősei elutaznak, s egy hónapig  vigyázni kellene a notting hill-i házukra.. és a lány elvállalja.. és azt gondolja, majd bebizonyítja mindenkinek, hogy igenis lehetséges a filmszerű élet.. és talán rendet rak a fejében a vőlegényével kapcsolatban is..
de már a házhoz érkezésekor beindulnak a bonyodalmak.. először is nagyon hamar szert tesz néhány nagyon segítőkész  barátra, illetve adott egy látszólag mogorva szomszéd.. ráadásul ez a mogorva, ám meg kell hagyni, jóképű szomszéd is ismeri az új barátokat.. szóval, nehéz lenne kikerülni a társaságát..

és hát az az igazság, hogy innen borítékolva volt a folytatás.. sok csűrés csavarás, néhány baráti esküvő - és igen sok filmjelenet közben/után - a jóképű szomszéd lesz az, akivel a mindennapjait tölti, akivel édesanyját keresi és megtalálja, s akivel végül olyan szerelembe esik, ami felülírja még azt az érvet is, hogy a vőlegény mozihálózata volt a házasság "célja", hisz azzal édesapja vállalkozásának örök megélhetést biztosíthatott volna..

nem is nagyon tudom, mit gondolok.. mert könnyen olvastam, el-elsodortok a dolgok.. és ugye van néhány szál, ami túlmutat(ni szeretne..) a szimpla csajos történeten.. ennek ellenére mégis valahogy túl "sablonos" volt az egész..
mert bár én szeretem az ilyen "borítékolt" dolgokat (hisz épp azért olvasok ilyen könyveket, hogy közben ne nagyon kelljen agyalnom.. csak legyen meg a megérdemelt boldog vég..), ez túlságosan direkt volt..
ráadásul - én tudom, hogy talán épp ez volt a cél, de ezért mondom, hogy túl direkt volt - nagyon sokszor valóban a már ismert filmek forgatókönyve alapján haladt a történet.. értitek? volt is benne ötlet, meg nem is..
a fenntartásaimmal együtt is kellemes olvasmány volt.. 


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)