2014. március 18., kedd

Olivia Lichtenstein - Mrs. Zsivago megfőzi a férfiakat

napjaink Londonjában vagyunk, főhősünk egy (középkorú) feleség (egyébként pszichoterapeuta), aki 17 évnyi házasság után  furcsákat gondol..
szerepet kap még a férj, a két kamasz gyerekük, az édesapja, egy-két barátnő és egy orosz férfi.. és néhány recept, ami nem feltétlenül ételreceptet jelent..

kapcsolati magány.. először is azt kell mondanom, nagyon is pontosan megfogalmazza azt, hogy egy hosszú kapcsolatban (házasságban vagy együtt élésben, mindegy), hogyan lehet az egyik fél a társ jelenléte ellenére nagyon is magányos..
azt is tűélesen látja szerintem, hogy az egyik fél valamilyen igényének (ez lehet szexuális vágy, de lehet egyszerűen annyi, hogy az egyik szeret beszélgetni, a másik meg nem.. és még sorolhatnánk..) kielégítetlensége miatt hogyan dől dugába még akkor is egy kapcsolat, ha egyébként azt - az egykor volt szerelem már kihunyt szenvedélyén kívül - ezer (hétköznapi) apró kapocs tartotta eddig össze..
és számomra az is logikus, hogy egy ilyen helyzetben hogyan gondolja egyszer csak azt a feleség (de gondolhatná a férj is, mindegy..), hogy ez így már nagyon durva! hát hogyan is élhetne így élete hátralévő (még nem kevés!) részében?
és nem előre eltervezett dolog a kikacsintgatás, de miután felmérte a helyzetét a kapcsolatában, természetesen csupa olyan helyzetbe kerül, ami nagyon is afelé sodorja, hogy viszonyba keveredjen..

aztán azt is nagyszerűen érzékelteti az írónő, hogy egy új kapcsolat (legyen az akár csak "egy" viszony..) indulása mennyi izgalommal jár, a részt vevőknek milyen energiatölteteket tud adni.. és bizony, az is világos, hogy mindenki inkább a fényes/izgalmas "kertvárost" választaná a halál unalmas/megkopott "belvárossal" szemben.. igaz ez még akkor is, ha eredeti társunkat egyébként szeretjük még, csak már.. ugye?!

igen ám, csakhogy van a házasságban két gyerek.. és van a nőnek egy idős apja is.. van egy, az anyjuk halála óta/után furcsa testvére.. vannak barátnők, szintén gondokkal.. és van ugye maga a férfi, akivel viszonyt kezd.. úgy alakul, hogy a férfit látja a feleségével együtt is (merthogy ő sem független..).. és látja, hogyan bánik azzal az asszonnyal.. és persze látja a saját férjét is, hogyan viselkedik a bekövetkező krízis helyzetekben (a lányuk meg akar otthonról szökni, a fiuk alkoholmérgezéssel kórházba kerül, az idős édesapa szívinfarktust kap..) és bizony, az is előfordul, hogy egyetlen éjszaka mindkét férfival szeretkezik..
és végül felszínre tudja hozni magában azt a lényeges dolgot, hogy csakis a férjével, a gyermekei apjával kötik össze őt olyan fonalak, amelyeket nem tud elszakítani semmi és senki..
befejezi a viszonyt.. majd rádöbben, hogy terhes.. (a legvégén kiderül, hogy a férjéé a gyerek..) megtartják a gyermeket és megtartják egymást, és a családot..
és ha nem várnak minden napra egy extra csodát, akkor bizony látniuk kell, hogy nagyon is boldogan éltek, amíg meg nem haltak..

könnyen olvastam (bár sokszor nagyon szomorú voltam közben..)





Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)