2014. május 19., hétfő

Tiffanie Darke - Úritök

napjainkban vagyunk Londonban, de egy kicsit időzünk (6-7 évvel ezelőtt történt dolgokat elevenítünk fel) egy francia kis faluban is.. főhősünk valójában egy huszonéves lány, aki ebből a kis faluból felkerekedik és meg sem áll Londonig.. válaszokat szeretne.. az életét végre "sínre" szeretné tenni.. sokat remél.. vagy semmit..
az tévedés, hogy a főhős egy elképesztően jóképű séf - bár tény, hogy őt is megismerjük.. nagyjából készen is van ez a könyv – a remek ételek, a szex (az ital, a drogok..), a nagyravágyás és a hiúság (nem tudom eldönteni, hogy zseniális vagy eszméletlen unalmas, kiszámítható) regénye..
Seamus Bull, a basáskodó séf-szexszimbólum nem elégszik meg már működő, felkapott éttermével, az Úritökkel.. eltökélt szándéka, hogy elszipkázza London ínyenceit vetélytársa, Emmanuel Coq elől, s ez okból (illetve azért, mert egyszerűen nincs más esélye.. viselkedésével és őrült Michelin-csillag vadászatával, valamint azzal a ténnyel, hogy az "úritökét" nem képes a nadrágjában tartani, illetve azért is, mert egy roppant ellenszenves ételkritikus nagyon lehúzza..) készül megnyitni új éttermét, a város legízletesebb étkeit felvonultató, ötemeletes birodalmat..
ám csakhamar rá kell döbbennie, hogy a konyhában, a hírnevét ápoló PR-irodákban, a bulvárlapok botránykrónikáiban és a szebbik nem körében lehet ugyan mindenható – de ez a vállalkozás már akkora falat, hogy megakad a torkán..
ráadásul a zűrzavaros helyzet közepén megérkezik a francia lány, akit annak idejét tényleg szeretett, s kettejük szerelméhez még csak hasonló sem történt vele az elmúlt 6-7 évben.. újra meghódítja.. de újra el is veszíti.. és ami a legjobb csavar az egészben, hogy Seamus egyik legutolsó konyhalegényével viszont nagyon is megtalálja a hangot a lány és a könyv végére nincsenek szükségei Seamus válaszaira, hisz Michaellel új kérdések merülnek fel..

igen, egy kis betekintést valóban kaptunk egy sztárséf munkájába, valamint az ételkritikusi munka fény- és árnyoldaliból is kaptunk ízelítőt.. szintén van egy kis villanás a reklám és a vállalkozásmenedzsment témában,  a versenytársak kíméletlenségét is látni engedi a szerző, továbbá a nem annyira tiszta pénzek tisztára mosásából is okosodunk egy kicsit.. azonban nem ez a lényeg..
a lényeg számomra ebből a regényből az volt, hogy az (egy) ember legjobb tulajdonságait és legnemesebb szándékait is a francba lehúzza (lehúzhatja) a pénz (hírnév, dicsőség, stb.) mindenható volta..



(a szerző jó ideig a Daily Telegraph étel-ital mellékletét szerkesztette, ismeri London kulináris vidékét a szóra vagy a szóra sem érdemes éttermeket, helyeket.. ez az első regénye, amit Juhász Viktor fordított, véleményem szerint nagyon klasszul..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)