2014. május 5., hétfő

Rebecca Eckler könyvek

Felcsináltak (Egy modern kismama vallomásai)
Kicsináltak (Élet egy vakarcs diktátorral)

nem is tudom, valahogy ennek a filmnek (Corrina, Corrina) ez a jelenete jut eszembe (Percy)
ahogy a kiscsávó mondja: hát, ez annyira vicces volt!

és tényleg, mindkét mű olvasása közben nagyon sokat nevettem.. az a fajta pukkadozós nevetés, tudjátok.. amikor pontosan érti az ember, hogy a másik mit akar mondani és az tényleg annyira vicces, hogy..
és tényleg.. pontosan értettem, miről beszél, amikor a terhesség nehézségeiről, a felmerülő aggodalmakról (amelyek néha ilyen butaságok, bizony!), az érzéseiről ír..
és tetszett, hogy nem borulunk bele a cukorhabos édibédi babaváró maszlagba.. mert bár a terhességnek persze van egy ilyen cukorhabos aspektusa is, azt hiszem, abból van kevesebb.. és a korábban szült nők vagy totális rózsaszín álomról tudnak beszámolni vagy pedig (a másik végletként) csakis az ideg összeroppanást említik, mint emléket a terhességről.. ahogy annak idején nekem, neki is a higgadt, a nehézségeket és az örömöket is valóságos mértékkel feltüntető tanácsok, javaslatok hiányoztak..

az ismert kanadai újságírónő azonban néha "túlzásba vitte" magát, vagy még inkább a magával való foglalkozást.. az a helyzet, hogy sok tekintetben szimpatikus volt, hogy az árral szemben is kimerte mutatni a nemtetszését a terhességgel kapcsolatban (hisz én is emlékszem: azt gondoltam, hogy aki ezt élvezi, az hazudik, vagy hülye..) és a környezet elvárásaival, ötleteivel, kéretlen tanácsaival kapcsolatban is voltak fenntartásai.. ám mégis néha egy kicsit soknak (túl elrugaszkodottnak) éreztem a nyavalygást..

végül is azonban megszületett a baba, akiben "még sok örömük lesz".. a második mű már szülőként íródik, a szerző és vőlegénye összeköltöznek, együtt nevelik a babát, miközben az írónő otthon van (de néha dolgozik is), a vőlegény pedig neves vállalati jogász..
és akkor jönnek a kisbabás gondok.. etetés (szoptatós nácik kontra tápszer pártolók), altatás (hagyom sírni, nem nagyon hagyom.. ), fürdetés (etetés előtt, után? hánykor?), a következetesség..
és a kialvatlanság, a depresszió (amikor minden rendben van, mégis annyira szomorú és erőtlen tud lenni az ember..), a kapcsolat.. a nagyszülők.. főleg az anyós/após páros..
a barátnők.. akik már szintén babáznak és azok akiknek még eszében sincs..
a munkahely.. a munkahelyi "riválisok"..

és a két kötet naplóként megírva.. néha egy bejegyzés egy nap, néha egy napra több is jut.. friss, eredeti (bár a fordítás néha olyan fura..), humoros..
mindent összevetve: nagyon is tetszett (még akkor is, ha valamennyi állítását, tapasztalatát nem tudnám a magamévá tenni..)
(ha volna olyan lista, ami azokat a könyveket tartalmazza, amelyeket a gyermeket váró szülőknek, anyáknak kötelező elolvasni, akkor ez a két mű (nekem) benne lenne..)


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)