2014. augusztus 18., hétfő

Jean M. Auel - Sziklamenedék

ez a két kötetes könyv a Barlangi medve népe sorozat újabb része, ami nem rég jelent meg..

ahogy korábban (a már megjelent részekről) írtam, szeretem ezt a regényfolyamot és bíztam benne, hogy a még hátralévő részek is megjelennek magyarul, mert kíváncsian vártam a folytatást (és várom eztán is..)

és persze, szinte azonnal megvettem, ahogy megjelent.. és persze, nem, nem azonnal kezdtem el olvasni, mert bizony kötés közben nehéz.. de aztán annyira érdekelt már és izgatott a polcon lapuló könyv, hogy "időbeosztást" csináltam.. reggelente (a kávémmal az erkélyen, nyugiban) olvastam, néha pedig este, olyankor, amikor már "kiesett" a kötőtű a kezemből.. kicsit tovább tartott, mintha korlátlanul olvastam  volna, de azért így sem volt túl sok idő (na, nem mintha stopperrel, teljesítményre olvasnék.. csak már tudom, hogy ennyi lapszám egyébként kb. 3 nap.. se..)

és a fenébe is! sokat mérgelődtem, mert nagyon sok lapot csak úgy áttekertem.. lapoznom kellett, mert a guta ütött meg a sok (lehet, másnak nem, de számomra olvashatatlanul felesleges, túl részletes) tájleírástól.. talán ebben a részben még több ilyen volt, ha lehetett ezt fokozni egyáltalán.. azonban, ha végre párbeszédhez, fontos cselekményhez érkeztünk, ugyanúgy élveztem és ugyanúgy elragadott a történet mint korábban..

Ayla továbbra is roppant érdekes és másságával annyira izgalmas szereplő.. Jondalart is (egyre inkább) kedvelem.. az ő hazájában megismert új szereplők között is találtam kedvemre valót (anyját, nevelőapját, testvérét, lánytestvérét például) és olyat is, aki miatt izgulhattam, mert nem éppen a jóság és tolerancia a fő ismertetőjelük..

ha belekezd az ember egy sok részes regényfolyamba, előfordulhat, hogy egyre "laposabbnak" érzi az ember a soron következő folytatást.. ez kicsit itt is így volt.. ugyanakkor már annyira megkedveljük a szereplőket, a helyszíneket, a kapcsolataikat, hogy tulajdonképpen nincs választásunk - akkor is vígan olvassuk a sorokat, ha azok nem a legjobban sikerültek..
valahogy, valami ilyesmi van ezzel a könyvvel.. kedvelem, mert kedveltem a korábbi részeket, önállóan is van néhány jó jelenet, helyzet, feszültség, konfliktus, megoldás, szerelem.. de ha csak ezt az egy részt ismerném, soha többet a kezembe nem venném..
hát.. ilyen felemás lett ez nekem.. lehet ezt érteni?

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)