2014. április 18., péntek

Gregory Maguire - A Boszorkány

(A Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora)

Oz birodalmában, Mumpicföldön kezdünk (az idő lényegtelen, de úgy gondolom, valahol a középkorban, annak vége felé).. megismerkedünk a főhős szüleivel, egy lelkésszel és egy mumpicföldi uralkodócsalád lányával, akik a lány szülei ellenére házasodtak össze.. várják első gyermeküket.. és hát már ők roppant érdekesek.. a lelkész, aki egy (ott, még) alig ismert vallás fanatikus hírnöke és a lány, aki egy fontos cím várományosa, azonban ez őt annyira nem érdekli, hogy az első férfival elszökik..
és elszabadul a történet..
több szálon vezet minket az író.. információmorzsákhoz jutunk a birodalom kormányzásának rendjéről, a hatalmat (tulajdonképpen bitorló) varázslóról, a birodalmat alkotó országrészek családjairól, helyzetükről, gazdaságukról, úgy általában a politikáról.. azért mondom, hogy csak morzsák, mert amikor felkaptam a fejem, hogy "na, végre, már értem..", akkor áttértünk valami másra.. sok "háttér" anyagot csillant meg a szerző, azonban ezekből több kellett volna a mű ténylegesen kidolgozott részébe.. (mert, persze.. az sem rossz, amikor rám bízza, hogy miből mit kerekítek ki.. de itt több szájbarágást is elbírtam volna..)

közben a megszületett gyermek olyan zöld lesz.. olyan furcsa.. (jellemző a könyvre, hogy Fabala - vagy Elfaba vagy stb., mert egy névnek több verzióját is használja a szerző - másságára csak az utolsó huszonoldalon kapunk igazi magyarázatot..) és megismerkedik a család egy kvarangyföldi üvegfúvóval (akibe mellesleg a férj és a feleség is beleszeret.. hoppá..)
ugrunk egyet, már iskolás a lány (közben született még két testvére, de egyik sem "százas".. Neszaróza - aki később a Keleti Boszokány lesz - és egy fiú, az anyjuk pedig meghal)..
és a mű felét körülbelül az iskolai évekkel, az összeesküvésekkel, az Állatok egyenjogúsági harcával, tanárokkal, kutatásokkal, barátságok kialakulásával, szerelmek szövődésével, ármányoskodással, rejtőzködéssel, ellenállással, földalatti mozgalmakkal, borzalmas (Madam Morzalom.. hihi) nőkkel, eszméletlen férfiakkal, törpékkel, mágiával, Dadussal, stb. töltjük..

majd számos, a varázsló hatalmának megdöntésére tett sikertelen kísérlet után, elveszítve nyugriai (nyugor) szerelmét, a Boszorkány teljesen szétesve a kapácákhoz kerül.. feltűnik mellette egy fiú, egy gyerek.. aki tulajdonképpen az ő fia (és elvesztett szerelméé), de arra például nem emlékszik, hogy megszülte volna.. elmegy szerelmének az özvegyéhez, hogy megbocsátását elnyerje.. amit végül nem kap meg, mert a volt feleség nem akarja tudni a férje halálának körülményeit, sem részleteket a nem vele élt életéből.. de a Boszorkány valahogy ott ragad.. és talál egy furcsa, mágikus könyvet, ami különös körülmények között került réges-régen a nyugriai herceg várába, majd annak a padlására..
és most már tudni lehet, hogy a varázsló egy másik világból való.. aki tulajdonképpen a könyv keresése közben került ide, s aki csak kihasználta Oz birodalma lakóinak butaságát, korlátoltságát, stb.. a hatalom mögé bújva (már vagy 40 éve..) a könyvet keresi..
aztán hipp-hopp (a tornádóval), ott terem Kansasból Dorka.. aki a házával megöli (a Keleti Jó Boszorkányt azaz) Neszarózát.. s aki összebarátkozik a Madárijesztővel (a birodalomban az aszályos vidékek termékenység kabalája.. egyébként), a Gyáva Oroszlánnal (akit még az iskolában, kísérletekhez elszakítanak az anyjától, idegen helyeken, kezekben lesz gyáva..) és a Bádog Favágóval (aki Neszaróza egyik búbája miatt lesz bádog..) és Neszaróza cipőjével (amit apjától kapott és az egyik iskolai lány, Glinda bájol rá a lábára, s ami nagyon fontos Elfabának.. és a Varázslónak.. és a mumpicföldieknek.. mindenkinek..) elindulnak a sárga téglás úton, hogy.. és innen már ismerjük a történetnek ezt az ágát..
aki végül, ugye, leleplezi a varázslót (aki egy hőlégballonon aztán el is hagyja Oz-t), megöli Elfabát (bár itt segíteni akar neki: hogy a kigyulladt ruháját eloltsa, rálocsol egy vödör vizet.. amit azonban Elfaba ebben a történetben sem bír.. tényleg, ezt elég sokszor hangsúlyozza is az író..), a barátai megkapják, amit akarnak és Oz birodalmának népe "újrakezdheti" életét..

szóval: ha azt gondoltam, hogy kedves, mesés történetet kapok az Oz előzményeként, akkor tévedtem.. (ja, nem: tudtam, mit veszek.. de azért kicsit "lazábbnak" gondoltam az egészet..)
ezzel szemben kaptam egy politológiai tanmesét(nem rossz!), egy fantasy/thrillert (ez sem rossz, bár a thriller nem kedvelt műfajom, szerencsére ez a rész nem tolakodott), egy pszichológiai értekezést (kifejezetten érdekes: a jó és a gonosz kapcsolata.. a gonosz nélküli jó és a jó nélküli gonosz kérdéseit feszegeti..)

minden fantasztikus vonulata, beszélő Állata, furcsa lénye és kitekert neve ellenére ez a történet végtelenül, szomorúan emberi, és már ezért megérte elolvasni.. (még van két része a műnek, ezek azonban végül nem jelentek meg magyarul.. eddig.. kár.. szívesen olvasnám őket.. a Boszorkány fiáról és az emberek között felnőtt Oroszlánról szólnak)
 
Idina Wicked 2

a könyv alapján forgatókönyv készült, ami a Brodway egyik sikeres darabjának az alapja, ezzel kapcsolatban találtam néhány  érdekességet.

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)