2014. április 22., kedd

Jenna Black - Bűbájösvény sorozat

Káprázat (1. rész)
Varázsütés (2. rész - ezeket olvastam)
Sirensong (3. rész, magyarul nem jelent meg..)

a történet kezdetén az USA egyik városában vagyunk, főhősünk egy fiatal (16 éves) lány, akiről tudjuk, hogy "nehéz" gyerekkora volt alkoholista anyja és (számára, eddig) ismeretlen (egy gazdag, befolyásos tünde férfi) apja mellett/miatt.. annyira megelégeli jelenlegi életét, hogy anyja összes tiltása és kusza elbeszélései ellenére megkeresi apját (aki nem is tudott róla..) és elutazik hozzá Avalonba..
ez a város az emberi, halandó és a tünde világ "határán" van, ahol jelen lehetnek az emberek, a tündék, a félig halandó/félig tünde személyek is.. nos, Dana ilyen lány.. ráadásul, nem egyszerűen kevert, hanem Tündejáró, ami nagyon különleges (utoljára 75 évvel ezelőtt volt ilyen..), mert mágiát vihet a halandókhoz és technikát vihet a tündékhez.. és ha ez nem volna elég, ráadásul ő maga is "érzi" a mágiát, tudja, mikor készül valaki annak használatára.. (az olvasott két részben még nem tudja használni, illetve nem ismeri erejét, lehetőségeit teljesen..)
és hát mint ilyen különleges teremtmény, sok halandónak és sok tündének áll érdekében az élete, ugyanakkor a halála is, vagy egyszerűen csak szüksége volna a képességeire..

szóval: eszméletlen jó az ötlet.. tetszik a két világ, a két világ határán álló különös város, és tetszik a különös képességekkel bíró félvér lány..
aztán az egész úgy el van rontva, ahogy csak lehet.. a főhős lapos.. idétlen.. még kamasznak is gáz.. a megismert szereplők nem elég kidolgozottak.. az anyja egysíkú és lehetetlen, az apja egy sznob majom és kibírhatatlan, hogy "annyira" tünde.. Ethan, egy fiatal tünde fiú, akibe Dana szerelmes lesz egy másik majom.. aki nem sznob, de totál el van szállva magától, s aki állítólag "nagy játékos".. Kimber, Ethan húga egy (majdnem) tipikus, önbizalom hiányos csitri.. Grace, aki apjának a testvére jó lehetne, de keveset foglalkozunk vele.. vannak ilyen-olyan teremtmények, némelyik jó, némelyik nem.. például a Rémkirály (aki vadász.. és akiről szintén többre is kíváncsi lettem volna.. kár, hogy egy-két szereplőt és egy két történetszálat csak úgy "feldob" a szerző - mintha nekem ezeket mind tudnom kellene, úgy egyébként -, majd nem fejti ki bővebben..)

vannak bonyodalmak, azonban eléggé kiszámíthatóak: egyedül az biztos, hogy Dana mindig életveszélyben van és hogy végül mégis mindig megmenekül.. és persze a szerelmes tini-tanakodás is elég uncsi a végére..

mondom ezt úgy, hogy azért könnyedén elolvastam a két kötetet és meglehetősen bánom, hogy a 3. kötet nem jelent meg magyarul (angolul nem vállalkozom az elolvasására..)
mert az összes hibája ellenére - és persze félre téve a főhős és a szereplők hiányosságait, vagy nem, nem is félre téve, hanem inkább a képzeletemmel kiegészítve, kiszínezve) - tetszik.. ami tudom, ellentmondás..
ennek ellenére így van.. egyszerű kis történet, nem túl bonyolult történetvezetéssel, nem nagyon mély, gondolkodtató karakterekkel, de mivel az alapötlet nagyon is figyelemre méltó (és mivel ez a tünde-dolog érdekes.. tényleg, mennyire jó lenne ennek a sorozatnak a "háttér" anyagait olvasni.. milyen is pontosan a tündevilág.. milyen a társadalom, a politika, hogyan élnek, kik és hogyan jönnek-mennek.. hogy is van a kapcsolatuk a halandókkal, hogyan is van pontosan a félig halandó félig tünde személyek helyzete, élete, stb. - kár, hogy ezt nem írta meg a szerző..), olyan közepesen élvezhetőnek (tavaszi szünetes, hosszú hétvégés olvasmánynak épp jónak) ítéltem..

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)