2014. január 20., hétfő

Jean M. Auel - A Föld gyermekei regényfolyam

Eddig magyarul megjelent kötetek: A Barlangi Medve Népe, A Lovak Völgye, A mamutvadászok 1-2. és az Átkelés a Rónaságon 1-2.

ez számomra egy negatív sci-fi.. mivel nem a jövő, hanem a vélt múlt - nagyon rég múlt, a kezdetek - tárul fel előttünk egy olyan nő szemén és élményein keresztül, aki elég speciális helyzetben (egy cro-magnoni embercsapat egyedül életben maradt gyereke, akit egy neandervölgyi törzs tagjai fogadnak be és akinek "kevert" gyereke születik..) van, s épp ezért érdekesek számomra a megfigyelései, szeretem az érzékenységét és a szűnni nem akaró tudásvágyát, ami kellő intelligenciával párosul.. persze, néha engem is zavar, hogy Ayla már-már "mindenkinél jobb".. de ezzel együtt is kedvelem..
nagyon szerettem azt a részt, amikor a Törzzsel élt.. hisz itt ismertük meg.. őt is és azt a népet is, amely befogadja.. igen, körülbelül így lehetett.. (persze egy sor dolog nem ilyen gyorsan és nem ilyen egyszerűen állt elő.. és néhány dolog nem volt ennyire egyértelmű, biztosan.. de nincs túl zavaró elem az elképzelésben), aztán az a rész következett, amikor egyedül él a lovak völgyében.. és hát ez, ha lehet, még jobban tetszett.. egy erős, önálló nő, aki átvészel mindent és mindent a javára fordít.. (depresszió, mai kori egyéb pszichés betegségek, helló) és persze jó, hogy van szerelemes vonulat is.. bár érdekes módon számomra (pedig egyébként rajongok a romantikus írásokért..akár szépirodalom, akár ponyva, lektűr, bestseller regények - vagy bárhogyan is hívjuk őket.. és hát ez is tulajdonképpen ebbe az utóbbi kategóriába sorolható, kivéve a romantikus jelzőt.. bár, még az is elfér "rajta".. ez afféle "láttató" írás.. szemben a szépirodalom "hallató" írásaival ) nem a szerelmi szál az érdekes (de kétségtelen, hogy néhány dolgot eleve meghatároz, hogy egy olyan nő érzéseit ismerem meg, akit úgy egyébként már kedvelek és érteni vélek - és emiatt ezeket a részeket is helyén valónak találom)..
aztán következik a találkozás a mamutvadász néppel és az örökbefogadás és az élet velük, majd következik a döntés a férfi hazájába való utazásról és aztán következik maga az utazás..

végig fontos eleme a történetnek a két fajta ember (ti. a cro-magnoni, a Többiek és a neandervölgyi, a Törzsbéliek) egymás mellett élése, konfliktusaik, illetve közeledéseik egymáshoz.. ezek a részek mindig nagyon érdekesek.. 
(és van még  - 2 kötet - folytatás , ami nem jelent még meg magyarul.. és lehet, hogy még az írónő sem fejezte be a történetet..)

ez egy olyan sok-sok oldalas regényfolyam volt (ami mondjuk, lehetett volna kevesebb is: néha már untam a táj leírását és a sok növény részletes ismertetését.. de inkább a tájleírást..), amit tulajdonképpen "egyvégtében" olvastam, mert egyszerűen letehetetlen volt: folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, eztán mi jöhet még? hogy mit hiányoltam? egy térképet.. mondjuk.. de sebaj..
igen, el fogom olvasni a folytatást is.. (remélem, magyarul..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)