2014. január 30., csütörtök

Susanna Kubelka - Ofélia úszni tanul

Napjaink Párizsában vagyunk, a főszereplő egy kanadai 40-es, egyedülálló, független nő, aki mielőtt belevág igazi céljába (könyvkiadót nyit Montrealban), elvállalja keresztanyja könyvének szerkesztését, amivel amellett, hogy további pénzt keres, lehetősége nyílik hat havi párizsi (gond nélküli) életre.. csak két "kikötése" van a keresztanyának: tudjon meg mindent a francia pasikról, a francia pasik szexualitásáról és ezen kívül a mostani túlsúlyos testét rendszabályozza meg és nyerje  vissza a magasságához illő súlyát.. és persze ehhez azt is megmondja, hogyan csinálja..

az evéssel/nem evéssel - ahhoz képest, hogy az egyik fő vonulata a könyvnek az ideális testsúly visszanyerése - szerencsére nem terheli az olvasót feleslegesen.. bár kétségtelen, hogy állást foglal (itt konkrétan ellenjavallja a húsételeket..), nem idegesítően tolja az arcomba..
a szexszel, a szexualitással - ahhoz képest, hogy ez meg a másik fő vonulata a könyvnek - szintén nem esik túlzásokba.. oké, néha már untam, hogy a csaj mennyire szép és vörös és fehér és stb.., de a szerelmeskedős jelenetek kedvelhetők..
a könyvszerkesztéssel, könyvkiadással kapcsolatban - ahhoz képest, hogy ez meg a harmadik fő vonulata a könyvnek - épp annyit tudunk meg, amennyi kell..

azért találtam egész jónak a könyvet (és ez megint egy "egynapos" könyv lett: egyszerűen olvastatta magát..), mert bár nincs benne semmit eget rengető, mégis olyan "ésszerű".. (nem, nem értek egyet benne mindennel.. de ez nem jelenti azt, hogy nem tudom elfogadni másnak az észjárását..) és mindent összevetve nem zavart ennek a pofátlanul gazdag és (testben is) jól eleresztett nőnek sem az öröme sem a bánata, sem semmije.. amíg a könyvben közöm volt hozzá, kedveltem.. (nem, nem lennék a barátnője, de erre nem is kért senki:)

szóval,  öröm volt a könyv társasága..
(igen, az írónőtől jelent meg még 2-3 mű magyarul, ezeket igyekszem beszerezni és mihamarabb elolvasni.. hát, nehéz a "gyűjtők" élete.. hihi..)


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)