2014. február 19., szerda

Carole Matthews könyvek

a nekem meglévő, általam olvasott könyvei az alábbiak (olvasási sorrendben):
A Csokoládéimádók klubja
Csokoládéimádók diétája
Jóban rosszban
Nyári ábrándok
Szeress Karácsonykor (ezt két Balzac között, csak úgy, pihiből.. meg van már decembertől, de most értem odáig, hogy elolvassam..)

aki ilyen könyveket azért olvas, hogy majd jól elgondolkodjon, vagy hogy mélyen szántó, világmegváltó gondolatokkal találkozzon, az magára vessen..
ugyanakkor, aki ilyen könyveket azért olvas, hogy könnyedén olvasson egy tűrhető történetet, a szereplőkön és az eseményeken nem túlsággal megerőltetően szeretne csak gondolkodni, az megnyugodhat: ezek a könyvek ilyenek..
szóval, nem mindig van eltalálva a szereplő bemutatása, viselkedése.. nem mindig a legjobb a cselekmény szövögetése és nem mindig jut a szerző (valamelyik hőse által) elfogadható álláspontra, DE
szóval, mindig van olyan része ezeknek a könyveknek, amikor az ember csak úgy örül, hogy van.. (vagy azért, mert sokkal jobb neki, vagy azért, mert megismerhet olyanokat, akiknek még nála is rosszabb.. vagy egyszerűen csak azért, mert ezekben a könyvekben általában a jó is és a rossz is megkapja a "magáét"..)

azonban, hozzátenném, hogy a Szeress Karácsonykor című írás egy kicsit kiemelkedik ezekből a művekből (legalábbis, számomra)
ebben a történetben nem egy undorítóan gazdag, überszexi nő a főszereplő, hanem egy hétköznapi, majdnem ötvenéves, férjezett, a férjével 27 éve együtt élő, együtt 2 már felnőtt, de távolról sem önálló gyereket nevelő asszony, akinek a munkája sem olyan szuper és a szülei is vénségükre elváltak és egyre jobban butulnak.. és a férj sem az a mindenkit meghódító fickó, a munkája is csak épp hogy.. szóval.. az egész, olyan "közeli".. értitek? tényleg, lehetne akármelyikünk.. a felvázolt események tényleg megtörténhetnének bármelyikünkkel és nem, nem túl sokat rinyálunk tulajdonképpen a Karácsony körül sem, pedig idő szerint épp Karácsony van..
mindent összevetve, kedvelem az írásait..
(és meg kell jegyeznem, nagyon nagyra becsülöm azokat, akiknek köszönhetően mindezeket magyarul olvashatom.. konkrétan szintén ennél az utolsónál szerintem a fordítás is nagyon ott van.. ennyi)



Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)