2014. február 25., kedd

Honoré de Balzac - Az elegáns élet fiziológiája

Balzac az 1820-as évek végén kifundálta az Emberi színjáték hatalmas koncepcióját - a francia társadalom teljes keresztmetszetét ábrázoló regényfolyamot.. 
(termékeny író volt, amit néha nem is az ihletett írni vágyás vezérelt, hanem inkább a sok adósság miatti pénzhiány..)
ez a kezdeti írása is (Az elegáns élet fiziológiája) beleillik ebbe a  gyűjteménybe..

de micsoda fricska ez a mű.. ez nem is regény, hanem "szociológiai tanulmány", tudományos "cikk".. és halálos komolyan gondolja, hogy a társadalmat három részre osztva (munkások, művészek, azaz a gondolkodók és semmittevők, vagyis az elegánsak), azt majd alapvetések felállításával és az általa felismert, megfogalmazott törvényszerűségekkel bemutatja az olvasóknak..
az első két kategóriára nem sok szót fecsérel.. épp csak meghatározza az idetartozás alapszabályait..
hanem aztán hozzálát, hogy az elegáns életet mutassa be annak minden sajátosságával, vagyis jellemző figuráival, a társas élet helyszíneivel, az elfogadott, udvarias beszédmódjával, szóval, az igazi semmit tevés minden csínjával-bínjával...
a mű fejezetekre oszlik, külön rész szól a dogmákról, a toilette-ekről, a használatos szavakról, a házasságról, a bulvárokról, a színházakról, még a temetésről is.. 

unalmas, száraz és mélységesen elavult, dilettáns ízű szociológia/szociográfia lenne a kötet, ha nem Balzac írta volna, aki fejtegetéseit példákkal támasztja alá, alakjai élni kezdenek, példái novellákká kerekednek, helyszínrajzai romantikus-realista tablókká állnak össze..

(annyit nevettem.. tényleg..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)