2014. február 24., hétfő

Jane Austen - Büszkeség és balítélet

az 1700-as évek legvégén, az 1800-as évek legelején vagyunk, angol vidéki birtokokon és néha Londonban.. főhőseink gazdag úriemberek és (nem annyira) gazdag fiatal hölgyek, az öt Bennet testvérből tulajdonképpen a két legidősebb lány férjhez menetele lesz a végkifejlet (és bónusz, hogy közben a legfiatalabb is férjhez libben..) és természetesen megismerjük a lányokat, az anyjukat és apjukat, szomszédaikat, rokonaikat és a fiatalembereket és azok rokonait is..
ismét betekintést kapunk egy kor és egy vidék hétköznapjaiba és társasági életébe is..

a történetet a második legidősebb lány elbeszéléseként hallgatjuk.. ez a lány messze túlmutat a szokásos "jólférjhezmegyekmertmegérdemlemtutijólesz" eseten.. azonban meg kell, hogy mondjam: idegesített, ahogy mindenki más bemutatásra került (mármint az ő szemszögéből).. az anyjuk modortalan és ostoba, a sok sopánkodás alig elviselhető, az apja, akit mindez szórakoztat, s aki a lányai nevelését az anyjukra hagyja, aki csak ezt a második lányt kedveli valamennyire, a többiek csak úgy "vannak".. hogy a nővére olyan mindent elhiszek és senkiről nem gondolok rosszat lány, aki ugyan szép és szeretetre méltó, de elég butuska.. a húgai közül kettő annyira zabolátlan, hogy roppant fiatalon a közeli városkában állomásozó katonák tisztjei után futkos, egy pedig pedig amolyan "tanulós" lány.. szóval, mindenki tök hülye, csak Elizabeth leány a talpán...
és akkor a szomszéd birtokot bérbe veszi egy gazdag fiatalember, aki a testvérével és egy barátjával érkezik a birtokra.. és természetesen a "helyiek" egyből keresik vele a kapcsolatot, ebéd- és bálmeghívásokat kap.. néhány találkozás után a legidősebb lány, Jane és Mr. Bingley szerelmesek lesznek egymásba, a barátot, Mr. Darcy-t pedig már mindenki utálja.. Elizabeth is váltott vele néhány szót, ők sem kedvelik egymást..

aztán egy kicsit mindenki kavar.. Jane nem meri/nem tudja kimutatni vonzalmát, egyszerűen, mert nem olyan.. Elizabethnek is sikerül megcsillantania magát, nem esik hanyatt az első jóképű fickótól.. Mr. Bingley nővére szerelmes Darcy-ba, és bátyjának is jobb partit (konkrétan Darcy húgát) remél, mint ez a vidéki lány, ezért visszaügyeskedi Londonba.. Darcy is igyekszik eltávolítani a lány mellől és Londonban tartják..
és amíg a két férfi Londonban van, addig megjelenik egy unokatestvér a házassági ajánlatával, amit aztán a szomszéd család lánya nyer meg, van egy-két utazás és feltűnik egy tisztecske, aki a Darcy családhoz régről kapcsolódik (a család intézőjének a fia és Darcy gyerekkori pajtása) és valahogy úgy adódik, hogy Elizabeth és Mr. Darcy többször is találkozik.. aztán szerelmi vallomás, majd Elizabeth elutasítása, aztán további csűrész-csavarás után megváltozik Elizabeth véleménye és immár ő is szerelmes..

és persze a végén Mr. Bingley megkéri Jane kezét, az intéző fia feleségül veszi a legkisebb lányt és Elizabeth is igent mond Darcy kérdésére..

ha túllépek a kezdeti nemtetszésemen (a család jellemzése) és a nem annyira érdekes udvariaskodó frázisokon, akkor azt kell, hogy mondjam, érdekes volt a történet vezetése és izgalmas szituációkban olyan párbeszédeket olvastam, amelyekről nem mindig tudtam előre, hogyan is végződnek (annak ellenére, hogy a végső boldogság ígérete tulajdonképpen kezdettől jelen van)

és egyébként meg az a kor, amelyben játszódik és a gazdag emberek akkori életvitele számomra kedvenc téma.. (és mivel egyébként is már rég nem "politizálok", így most itt sem fogom kifejteni, hogy egyébként mit gondolok a társadalmi igazságtalanságról és a kapitalizmusról.. és akármi másról..) azt azonban elmondom, hogy (minden ellenére) nagyon is élvezhetőnek találom a délben kelést, néhány óra öltözködést, kézimunkázást, olvasgatást, sétálgatást, kocsikázást, kellemes vacsorákat és bálokat, szóval, az olyan elfoglaltságokat, amelyekkel az akkori (gazdag) lányok töltötték az idejüket a várva várt (lehetőség szerint még gazdagabb fickóhoz történő) férjhez menetelre..

A mansfieldi kastélyhoz hasonlítva ez lényegesen olvasmányosabb volt és érdekesebbek a szereplők, több a párbeszéd és több ötlet van a történetben is..

(ez a mű is része egyébként a világirodalom remekei sorozatnak, azonban a sorozatban megjelent könyvekhez nem jutottam hozzá, mert nem lehet kapni.. így megvettem egy újabb kiadásban, hogy elolvashassam.. igen, tök furcsa, hogy eddig nem olvastam.. én filmet sem láttam, pedig most láttam, hogy sok változat készült belőle.. hát, úgy látszik, most jött el az ideje..
a világirodalom remekei sorozatban még az Értelem és érzelem című írás van hátra, kis szünet után majd az következik.. ezek után kíváncsi vagyok rá, igazán..)



Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)