2014. február 25., kedd

Lori Nelson Spielman - Álomlista

napjainkban, Chicago északi (gazdag) felén vagyunk.. egy temetéssel nyitunk, meghal egy nagy kozmetikai cég elnöke és tulajdonosa, főhősünk ennek a nőnek az egyik gyermeke, a lánya.. meghallgatjuk a végrendeletet, ami alapján két fiúgyermeke fenntartások nélkül megkapja az örökségét, a lány azonban örökség helyett egy gyerekkori kívánságlistáját kapja kézhez, néhány még teljesítetlen vággyal.. az örökség kifizetése ennek a listának a teljesítéséhez van kötve.. kap mellé egy ügyvédet és néhány levelet..

és akkor egy kicsit igazságtalannak érezzük, egy kicsit értetlenkedünk, sokat szomorkodunk.. mérlegre kerül a jelenlegi élete, kapcsolata (a munkája nem, mert a kozmetikai cég elnöki posztját sem ő örökli, sőt a cégnél épp betöltött állásából is ki kell léptetnie az új elnöknek..).. és hát.. olyan vacaknak minősül minden.. van minden, de nem az igazi.. és hát jó lenne már igazán megállapodni.. egy igazán klassz társsal.. egy szép házban.. gyerekekkel.. egy életre szóló hivatással..
szóval, belevágunk a lista teljesítésébe..
kutyát és lovat még nagyjából könnyen be lehet szerezni, stand-up komikusként sem bonyolult égetni magunkat, de régi barátságok felújításához már jelentős bátorság kell, és akkor még nem is beszéltünk a saját hivatásunk és a szerelem megtalálásáról, vagy éppen a gyermekvállalásról.. vagy azzal szembesülni, hogy az apánk tulajdonképpen nem az apánk és az sem könnyű, hogy hirtelen rátalálunk az igazira.. a szegényeken "jól" segíteni sem épp egyszerű..

nem izgultam a boldog végkifejlet miatt (borítékolva!), azonban mégis volt néhány frappáns csavar és kitérő, megcsillant néha az emberek összetett személyisége, az érintett személyek értő/érző képessége (vagy éppen képtelensége), néhány olyan készségünk, ami nélkül aligha tudnánk átevickélni az élet elképesztő revüjén..

az írónőnek (aki egyébként logopédus.. és aki ezt a motívumot a regénybe is beleszőtte: a főhős sógornője és egyben barátnője logopédus..) ez az első regénye.. annak ellenére, hogy a téma nem épp ma született és nyilván nem az ő fejéből pattant elő, a kivitelezésben azt kell mondanom, nincs hiba..
én szívesen olvastam.. ("egynapos" kategóriát kapott..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)