2014. február 17., hétfő

Fésűs Éva - Tapsikáné fülönfüggője

(esti mese olvasmány L-nek)
egy olyan mesekönyv, amelyben olyan mondatok vannak, hogy (kb. idézve..) "az eső a felhő szélén ülve lógatta a lábát, s már csak arra várt, hogy a békák jelezzenek, mit döntöttek: lesz ma eső vagy sem.." csak jó lehet..
egy olyan mesekönyv, amelyben a szereplők egyenként is nagyon jók, de az általuk létrehozott interakció, a történet is roppant érdekes és elgondolkodtató, szívet melengető, csak jó lehet..

Fésűs Éva meséi példa értékűek.. mi Csupafül történetein keresztül ismertük meg az írásait (L. tavalyi egyik kötelező olvasmánya volt a Csupafül 22 meséje)
a 22 mesében aztán megismertünk egy az iskolát most kezdő kis nyulat, akinek szerető, szeretettel-okosan nevelő szülei (nagyszülei) vannak, testvérei vannak (nem is kevés), jó és nem annyira jó barátai vannak, az iskola igen izgalmas terep.. és minden történettel tanultunk mi is valamit szülő-gyerek kapcsolatról, barátságról, szófogadásról, a helyes viselkedésről..

ebben a mesében az a történet, hogy egy öreg nyúl néni öreg napjaira szeretne venni egy helyet egy öregotthonban (mert bár vannak gyerekei, azok szétszéledtek..) van neki egy - szerinte értékes - fülönfüggője, azt szeretné eladni a helyi bogyóboltban, s majd annak az árából fedezi a további napjait.. és így megismerjük a bogyóboltos bogyószakértőt, annak a fiát, akinek nem sok barátja van, de egy iskolai program kapcsán úgy adódik, hogy mégis talál pajtásokat, azonban ez bajjal jár.. a megvizsgálásra otthagyott fülönfüggő az egyik pajtás miatt a rókához kerül, s elkezdődik a bonyodalom: vissza kell szerezni a fülönfüggőt, különben a bogyószakértő nagyon mérges lesz a fiára és ráadásul Tapsikáné terve is kútba esik..
és ahogy megpróbálják visszaszerezni (és leleplezik a rókát, aki egyébként orvos.. hahaha.. baromfi specialista:))) - erre gondolva L. többször percekig nevetett.. és ahogy aztán kiderül, hogy a bogyószakértő egyből látta, hogy valójában értéktelen, csak nem akarta egyből elvenni a kedvét az öreg nyúlhölgynek, s ahogy végül még sem haragszik senki senkire, mert végül meg lesz a nem is olyan értékes darab és a gyerekek is barátok maradhatnak és a bogyószakértő sem mérges és a róka is elnyeri a "jutalmát" és ahogy a nyúl néni is letesz az öregotthonról..
szóval, szép történet volt, ahogy kell..
(nincs meg a szerző valamennyi megjelent könyve, de ezt a hiányosságot igyekszem pótolni.. csak nehéz.. alig lehet - elfogadható áron - kapni.. mindenesetre a következő esti mesés könyvünk a Toportyán Tódor a mezei könyvnapon:)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)