2014. február 28., péntek

Fésűs Éva - A palacsintás király

ezt a könyvet nem most olvastuk (én először még akkoriban, amikor én voltam 12 éves, L. pedig az iskolában hallgatta.. a napközis tanító néni is mindig mesél nekik - még most is, pedig már harmadikosok.. megebédelnek, bejönnek az udvari játékból és a tanulás előtt egy kicsit "összebújnak".. mesét hallgatnak.. és így olvasta fel a gyerekeknek ezt a mesét), de valamelyik este megnéztük az ebből készült filmet..

és nem tudjuk megunni.. ha semmi más nem volna jó, már a nevek miatt tetszene.. Dínom-dánom országban, Tóbiás király és Éliás fia, Csöröge az udvari bolond, Derelye főszakács és a pereputtya: Fasírozott generális, Aprólék hercegnő, Dagadó herceg, Bendő báró Lapocka udvari tányérnyaló..

de más is jó! jó a történet is!
a palacsintás (özvegy, öreg) király éjjel-nappal mulat, falatozik, a szakácsa (és rokonai) szinte kirabolja (ahogy előzőleg már három országot ki is raboltak).. mindent neki ad a király, még a drága családi ékszereket is, már üres a kincseskamra és az éléstár.. a király fia megharagszik, megkérdezi az udvari tudóst, hogy mit tehetne.. az ő javaslatára meg akar nősülni (hisz akkor az új asszony lesz a gazdaasszony, övé az éléskamra kulcsa!) és álruhában járja az erdőt és így találkozik a kukutyini lánnyal, Katicával, akivel egymásba szeretnek, s akinek megígéri, hogy falujában meglátogatja és megkéri a kezét..
Éliás királyfi örömmel érkezik haza, indulna máris a lánykérésre, azonban Derelye megszimatolja a vesztét és azt tanácsolja a királynak, hogy ne akárkit vehessen el a királyfi, hanem csak azt a lányt, aki egymás után 77 palacsintát úgy tud kisütni, hogy le nem ragad és el nem szakad.. persze, tesz róla, hogy a serpenyőkben minden palacsinta tönkre menjen.. már úgy látszik, megússzák a nősülést és tovább folytathatják fosztogatásukat, amikor megjelenik Katica (Csöröge persze átlát a szakácson!) a saját serpenyőjével..
és kisülnek a palacsinták és a két fiatal is egymásra talál.. Derelyééket pedig kiebrudalják az országból..

és jó a film is!
a szereplő gárda eszméletlen.. a karakterekhez illő színészek játéka nagyon jó és vicces! és tetszenek az énekek is (bár néhol kicsit sok..)
szeretjük.. akármikor meg tudjuk nézni.. mi ketten L-lel vagyunk ilyen nagy mesések.. amit szeretünk, azt sokszor szeretjük..

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)