2014. február 28., péntek

Fésűs Éva - Toportyán Tódor a mezei könyvnapon

(újabb esti mese olvasmány L-nak)
ismét a Jószagú Réten vagyunk, (a már ismert) Csupafül és egy új barátja, a moslékos malac, Töfiröfi az egyik főhős páros.. a másik főhős páros pedig egy elvetemült bűnöző, egy karámfosztogató, Toportyán Tódor, a farkas és hites felesége, Ordas Borbála, akik a mese kezdetekor a nádasban bujkálnak, (mert körözik Tódort, akinek ráadásul téveszthetetlen ismertető jele a homlokán lévő fekete szőrpamacs)..
ám a hírek - így a rétre tervezett könyvnap/könyvhét híre is - azért eljutnak hozzájuk..

és milyen nagyszerű ötlet ez a könyvhét, s hogy még nagyobb legyen az érdeklődés, híres mesehősöket hívnak meg vendégnek, akik talplenyomattal dedikálhatnak majd a tervek szerint.. és akkor a két farkas zseniális tervet eszel ki: leborotválja Tódor a szőrét (hoppá! eltűnik az ismertető jele) és kiadja magát a leforrázott, kopasz farkasnak.. és meggyőzi a rét lakóit, hogy ő már egy teljesen megjavult, vegetáriánus farkas, a légynek sem tud ártani.. és akkor talán még díszpolgárrá is avatják.. szóval, jelentkezik a programra, mint résztvevő.. a jelentkezés nagy port kavar.. mindenki ijedt és már úgy látszik, hogy le kell mondani az ünnepségről, amikor is jelentkezik a leforrázó kismalac - aki nem más, mint Töfiröfi, aki azért "vállalja" ezt a szerepet, hogy új barátja, Csupafül ne legyen szomorú, s ne maradjon el a könyvhét..

a program jól sikerült, a farkas is megérkezik, malac-mesehős társával együtt és tényleg.. egészen jámbor.. de aztán meg akarja enni a fogadóban a kismalacot, mert meglátja, hogy épp borotválkozik, csakhogy a kismalac emlékezteti rá: nélküle ő már nem is a kopasz farkas.. de akkor a farkas mérgében feladja a kismalacot, mint csaló a varjúrendőrségnek.. de mivel a varjúk nem tudják mitévők legyenek és kinek is higgyenek, hazahívják Mackó urat, a mező igazságtevő négylábúját, a két "vendéget" pedig dutyiba dugják.. és ugye Tódornál nincs nála a borotvája.. ám egy másik nyúl, Kajlatapsi (aki úgy érzi, hogy Csupafül hanyagolja őt az új barátja miatt és azt gondolja, hogy ha kellően bátor és segít kideríteni az igazságot - miszerint a farkas az igazi mesehős - akkor majd visszapártol a barátja) belopja neki a börtönbe és így meg tud borotválkozni..
aztán megérkezik a medve és végül akár kopasz, akár nem, mindenki azt kapja, amit megérdemel.. ráadásul a "legjobb" pillanatban megérkezik a farkas felesége is, aki azt hiszi, hogy addigra már tárt karokkal várják őt is.. nos, igen.. mindkettejüket lecsukják, mert végül kiderül, hogy ők a karámfosztogató farkasok..


bár Csupafül bánatos, amiért véget ért az ünnepi könyvhét, az anyukája elmagyarázza neki, hogy ha mindig ünnep volna, akkor az is csak olyan hétköznap lenne..
és ha minden nap ünnep volna, akkor nem volna mire várakozni, pedig a várakozás is milyen örömteli tud lenni.. és addig is, a hétköznapokban bujkáló örömöket sem szabad lebecsülni..
Csupafül (és először L sem) nem érti, mik azok a bujkáló örömök.. de aztán mindenre fény derül a kék katángok alatt..
és végül Csupafül és új barátja, Töfiröfi újra találkozhatnak, hogy játszanak együtt és természetesen, Kajlatapsit sem hagyják ki a jóból..

(ez ismét egy olyan mesekönyv volt, amit 3-4 este alatt elolvastunk, mert nagyon-nagyon tetszett nekünk.. és ebben is olyan mondatok vannak, amiért érdemes Fésűs Éva könyveit olvasgatni..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)