2014. február 17., hétfő

Honore de Balzac - Gobseck/Goirot apó

az 1820-as években vagyunk Párizsban, mind a két történetben.. az akkori társadalomról, a társadalom jellegzetes szereplőiből kapunk (ismét) igen mély merítést.. mind a két írás egy-egy főszereplőnek kiválasztott egyénen kívül bemutat még sok-sok tipizált személyt is..

Gobseck
egy (találóan elnevezett) bankjegy-embernek a hitvallását (az arany mindenekfelett) ismerjük meg, amit egy feltörekvő ügyvéddel (aki valami csoda folytán szimpatikus az uzsorásnak) oszt meg.. szomszédok, akik néha-néha beszélgetnek.. az ügyvéd érdekesnek találja a jellegzetes vonásokkal bíró Gobsecket.. aki később az ügyvéd munkájának megkezdéséhez is segítséget (tőkét) nyújt.. s akik tulajdonképpen "barátok" lesznek.. és az említett beszélgetések alatt kirajzolódik a párizsi társaság félelmetes volta.. a külsőségek és a társaság ostoba elvárásai, a hűtlen férjes asszonyok botor döntései, anyagias férjek, anyagias szeretők kavalkádja.. mindig nagyon érdekes események szemtanúja lehet az ember.. és szeretem, ahogy a szereplőit egyik elbeszélésből a másik kisregénybe vagy novellába vagy akár regénybe átvezeti.. és néhányuk sorsát egész végig megörökíti, fel-feleleveníti..

Goirot apó
egy vidéki nemes család fiatal, Párizsba jogot tanulni érkező fiának a történetén keresztül ismerjük meg egy olcsó panzió lakóit, köztük Goirot apót is.. akinek van két már férjnél lévő (sok hozománnyal házasított) lánya, akik azonban boldogtalanok, szeretőt tartanak és ide-oda lavíroznak a társasági életben.. és akik közül az egyiknek a szeretője lesz ez a fiatalember.. s aki így nem csak mint lakótárs ismeri meg Goirot apót, hanem, mint apát, apóst is.. s aki a fiatal férfit lenyűgözi feltételt nem ismerő szeretetével.. ugyanakkor az érvényesülésnek van más útja is (mármint nem csak az, hogy egy gazdag feleség szeretője az ember..) ezt a más utat mutatja meg a szökött fegyenc, aki feltárja a fiatal férfi előtt a társadalom posványát és megmutatja azt a (simán) járható utat, amihez nem is "nagyon" kell erkölcstelennek lenni..
szóval, a fiatal ember tipródik, egyik fényes bál követi a másikat, Goirot apónak egyre több váltót és adósságot kell kifizetni, a lányai olyanok, hogy a saját érdekükben csak kihasználják apjuk jóságát és amikor halálán van, akkor még csak meg sem látogatják.. a fiatalember és egy ismerős orvoshallgató ápolják utolsó óráiban és a temetéséről is ők gondoskodnak..

ez a két írás nagyon is jól illeszkedik a kb. 20 éven át írt regényfolyamba, az Emberi színjátékba.. és igen, mesél, bírál, megmutat, elítél, elbagatellizál.. bemutatja az érem minden (néha nem is csak két..) oldalát..
szeretem az írásait olvasni (ahogy azt már említettem).. most egy kis kihagyás jön (mondom: egymás után több könyvet olvasni ugyanattól az írótól nem szeretek..), aztán van még kiadott mű a világirodalom remekei sorozatban.. folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)