2014. február 20., csütörtök

Csukás István - Pom Pom meséi


Szegény Gombóc Artúr
Radírpók
Festéktüsszentő Hapci Benő
Bátor Tintanyúl
Madárvédő Golyókapkodó
Civakodó cipőikrek
Ásító szörnyeteg
Óriástüdejű Levegőfújó
Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél
Órarugógerincű Felpattanó
Magányos Szamovár
nekünk az a (régi) kiadás van meg, amelyben egymás után következnek a fent felsorolt mesék (időközben megjelentek a mesék egy-egy külön könyvként is, de úgy nem túl "gazdaságos"...)

ez a könyv is L. iskolai kötelező olvasmánya volt, még az év elején (ugye, van az a célkitűzés, hogy majd 1x minden birtokolt/olvasott könyvről legyen bejegyzés.. szóval, igyekszem ide töltögetni, a listán meg pipálgatni.. tényleg, a listám.. hát igen.. egy kb. 1300 db-os könyvtár kezeléséhez már listára van szükség..)

L-nek nagyon tetszett a mesék kerete, szerette és mindig viccesnek találta Pom Pom-ot (bár Picurkáról úgy nyilatkozott: kár, hogy lány..) szóval, egynek érezte az egészet, bár mesénként egy-egy újabb szereplővel és újabb kalandokkal (különösnél különösebb kalandokkal) ismerkedtünk meg, ám mivel Pom Pom fix volt, ezért kényelmesen követhető történetfolyam lett a különálló mesékből..
különösen a mesehősök neve tetszett L-nek és egyébként a Festéktüsszentő Hapci Benő volt a kedvence, mint szereplő..
(egy-egy mesét rajzfilmben is látott már a fiam.. na, nem vagyunk egy nagy tv-nézős család.. ha akarjuk, hogy valami villogjon a szemünkbe, akkor leginkább dvd-ről nézzük a kedvenc (mese)filmjeinket.. de talán az m2-n adják/adták legutóbb, azt azért néha, mondjuk reggelihez L. be-bekapcsolja.. szóval, a könyvet - bár abban is Sajdik Ferenc illusztrációi vannak - jobban szerette, azt mondja sok dolgot egészen máshogy képzelt el..
mellesleg én magam sem szerettem annak idején.. valahogy nekem az egész pompomosdi nem volt a kedvencem.. én sokkal jobban szerettem például a Mirr Murr kalandjait vagy a legkisebb ugrifülest vagy Oriza-Triznyákot.. ezek meg L-nek nem  tetszenek annyira.. mármint tv-ben.. mert az Oriza-Triznyákot olvastam már neki és szerette hallgatni..
nem nagyon szoktunk "összeveszni" ezeken, alig van köztünk ízléskülönbség.. íme az egyik)

a szerzőtől meg van még A házőrző macska című meseregény, azt pedig annak idején R. olvasta egyik nyáron (szünidei feladat volt egy választott könyv elolvasása és olvasónapló készítése), s annyira szerette, hogy nagyon gyönyörű (rajzos, feladatlapos, izgalmas) olvasónaplót készített hozzá:)
(ezt L-nek, L-lel még nem olvastuk..)

és hát egyébként meg Csukás Istvánnak annyi könyve van.. tulajdonképpen sokról azt gondolom, hogy nem is volna baj, ha meglenne.. de ugyanakkor sok meséjéből készült film is, ezeket inkább filmként vettük meg és ismertük meg.. például: Le a cipővel!, Süsü, a sárkány kalandjai, Keménykalap és Krumpliorr, Süni és barátai..
és megjegyzem, sok olyan is van, amelyeket - mivel én nem annyira kedvelem (tudom, ez hiba!!!) - nem is ajánlgatok L-nek (A nagy ho-ho-horgász, a Sebaj Tóbiás, ilyenek.. hát, így jártak..)

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

(micsoda butaság ez...)